Eduard Hellvig provoacă DISCUȚIA „care nu are loc”, la ceas aniversar liberal/Fără o astfel de abordare, un partid nu e decât un CLUB

Eduard Hellvig provoacă DISCUȚIA „care nu are loc”, la ceas aniversar liberal/Fără o astfel de abordare, un partid nu e decât un CLUB
Publicat: 24/05/2024, 21:19

Fostul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, deschide un dialog despre adevăratele valori liberale, în zi aniversară pentru Partidul Național Liberal, din care a plecat. 

În ziua în care PNL a sărbătorit 149 de ani, lângă conacul Brătienilor din Ștefănești, Hellvig se gândește, „cu nostalgie” la ce mai însemnă această familie politică în prezent.

Fostul secretar general al PNL transmite, pe site-ul său, că „liberalismul nu parcurge cea mai bună perioadă a sa”, fiind sub atacul exceselor stângii etatiste, populismului extremist sau exceselor iliberale. Fiind departe de politică în ultimii ani, Hellvig poate avea o perspectivă de ansamblu și o împărtășește public:

Parcurgem o perioada în care se acumulează, în societățile democratice, foarte multe frustrări legitime. Foarte mulți oameni sunt obosiți după atât de multe crize mari, și după efectele acestor crize asupra vieții lor. Inflația și erodarea veniturilor sunt ultima veriga dintr-un lanț de atacuri care i-au afectat enorm pe cei mai dinamici și activi români, și pericolul de a căuta soluții extremiste sau populiste este în continuare mult prea mare pentru a-l ignora. Societatea noastră este încă una în care încrederea este foarte mică, corupția este încă prea mare, iar solidaritatea este aproape absentă. Asta, chiar și în condițiile în care ultimii 10 ani au adus o afirmare regională, o creștere a investițiilor și o conectare cu Occidentul fără precedent, scrie Eduard Hellvig.

Mesajul lui Hellvig pentru liberali

Astfel, în această realitate, un partid trebuie să aibă o aspirație națională, „de anvengură largă”, ce-i poate reprezenta pe toți aceia care vor „un viitor liber și prosper”, spune fostul șef al SRI.

Fără o astfel de abordare, un partid nu este, de fapt, decât un club, sau un grup de interese, sau o echipa măruntă cu viziune mică…

Hellvig le reamintește celor care promovează principiile liberale că „misiunea lor este sa revină la valorile lor de bază”. Le transmite, de asemenea, că „guvernarea sau politica de dragul funcțiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid”.

Una din misiunile liberalismului va rămâne mereu reprezentarea celor din clasa de mijloc. Și reprezentarea idealului clasei de mijloc. Una din greșelile majore care se face frecvent este să fie pusă apărarea clasei de mijloc în opoziție cu alte categorii sociale. Nu este bun instinctul socialist de a stimula gândirea de clasă, de a-i proteja doar pe unii și de a-i sancționa pe cei care vor mai mult.

Discuția care nu are loc

Nu cumva valorile clasei de mijloc sunt instinctul natural al celor care muncesc?, se întreabă Hellvig, care subliniază că aceasta este „discuția care nu are loc”. Uite cum explică:

Oare tinerii care au un loc de munca nu își doresc și ei libertate și o șansă la prosperitate, așa cum văd ca exista in jurul lor la cei mai norocoși? Sigur că își doresc. Niciun om nu creste visând să devină asistat social, să stea pe margine și să fie ajutat cu un venit minim.

Și, tocmai pentru că acesta este un instinct al tuturor, ar trebui să ne întrebăm ce simt cei care își doresc mai mult, dar nu pot. Înseamnă că nu au ei nicio legătură cu visul clasei de mijloc? Nu, ei sunt doar victime ale unei societăți în care succesul nu este stimulat, iar libertatea și proprietatea nu sunt apărate. Cei care apelează la stat pentru ajutorul de șomaj devin dependenți de acesta doar când guvernul ii împinge spre soluții etatiste în loc să-i încurajeze să fie independenți

Hellvig consideră că o societate liberală dezvoltată este una în care clasele sociale nu sunt instigate una împotriva celorlalte, așa cum își doresc si extremiștii, și populiștii, dar și socialiștii, ci este una în care avem solidaritate între generații, între oameni cu venituri diferite și cu identitate diferita.

În opinia sa, viitorul liberalismului românesc poate fi unul puternic și esențial, daca tine cont de aceste valori. Despre partid,  Hellvig afirmă că nu poate să meargă în „siajul unor parteneri cu alte valori”

Liberalismul celebrat în aceste zile este reprezentat de partidul cu cele mai mari șanse de a înțelege cum arată acest viitor – pentru că este format și votat de oamenii care vor dezvoltare, bunăstare și prosperitate. Însa, pentru a rămâne relevant, PNL-ul de azi, si mai ales cel de mâine, trebuie sa schimbe viteza, și să mărească ritmul. Nu este suficient să meargă inerțial în siajul unor succese din trecut sau al unor parteneri care reprezinta alte valori.

Însă, Hellvig se declară optimist, în finalul mesajului său, cu privire la viitorul partidului, pentru că în ultimi ani au intrat în siajul familiei liberale „câteva nume noi de mare calitate, ale unor oameni mult mai bine pregătiți decât ce s-a văzut recent – tineri cu bun simt, cu educație, cu spirit democratic și cu dragoste de țara”.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×